Trend Micro blokkeerde 160 miljard incidenten in 2023

Het aantal ransomware-detecties daalt met 14% naarmate alternatieve aanvalsstrategieën zich ontwikkelen

Amsterdam, 13 maart 2024 - Uit nieuw onderzoek van Trend Micro blijkt dat het totaal aantal geblokkeerde dreigingen in 2023 is toegenomen met 10%. Het cyberbeveiligingsbedrijf waarschuwt dat aanvallers daarbij steeds geavanceerdere methoden gebruiken om slachtoffers gerichter te benaderen, waardoor er een hoger potentieel is voor financieel gewin.

“We blokkeren meer dreigingen dan ooit tevoren”, zegt Jon Clay, VP of Threat Intelligence bij Trend Micro. “Cybercriminelen gebruiken verschillende soorten TTP’s (tactics, techniques, procedures) in hun aanvallen die verschillende niveaus laten zien, met name bij het ontwijken van de verdediging van organisaties. Ons onderzoek laat zien dat verdedigers risico’s proactief moeten beheren over het gehele aanvalsoppervlak. Het begrijpen van de strategieën die door aanvallers gebruikt worden is de basis van een effectieve verdediging.”

Trend Micro blokkeerde 160 miljard dreigingen in 2023. Ter vergelijking: vijf jaar geleden was dat nog ‘maar’ 92 miljard. Dreigingen op basis van e-mail en webreputatie namen met respectievelijk 47% en 2% af. Dreigingen die geblokkeerd werden door de Mobile Application Reputation Service van Trend (-2%), Smart Home Network (-12%) en Internet of Things Reputation Service (-64%) namen ook af. Er was echter een toename zichtbaar in dreigingen die geblokkeerd werden door de File Reputation Service (FRS) van Trend. Dit kan een indicatie zijn dat dreigingsactoren hun doelwitten zorgvuldiger kiezen. In plaats van het aanvallen van een brede groep gebruikers en hopen dat slachtoffers op kwaadaardige links klikken in websites en e-mails, richten ze zich op een kleiner aantal high-profile slachtoffers met een meer geavanceerde aanval. Hierdoor kunnen ze detectielagen zoals netwerk- en e-mailfilters omzeilen, wat de toename van het aantal detecties van kwaadaardige bestanden op endpoints zou kunnen verklaren.

Andere trends die naar voren komen uit het onderzoek zijn:

Op basis van deze resultaten adviseert Trend Micro beveiligingsteams om de volgende acties te ondernemen:

Bezoek de website voor meer informatie over het Calibrating Expansion: Annual Cybersecurity Threat Report.