Rapport Omdia: Trend Micro onthulde 60% van alle kwetsbaarheden in 2023

Trend Micro Zero Day Initiative (ZDI) is een effectief wapen op het gebied van cyberbeveiliging

Amsterdam, 2 juli 2024 - Trend Micro, wereldwijd leider op het gebied van cyberbeveiliging, heeft in 2023 wereldwijd 60% van alle kwetsbaarheden in software ontdekt. Dit staat in het nieuwe rapport van Omdia Research.

Kevin Simzer, COO bij Trend Micro: “Nu onze bedrijfsvoering, kritieke infrastructuur en ons dagelijks leven steeds afhankelijker zijn van software, is de beveiliging van deze systemen nog nooit zo belangrijk geweest. Met ons Zero Day Initiative (ZDI), kunnen we onze klanten sneller dan ooit beschermen door hen actief en grondig te informeren over nieuwe kwetsbaarheden. Dit vermindert risico’s en vertaalt zich in aanzienlijke kostenbesparingen voor ondernemingen, en het versterkt onze toewijding aan het verbeteren van wereldwijde cybersecurity en het ondersteunen van bedrijfscontinuïteit.”

Omdia heeft een onafhankelijke, vergelijkende analyse uitgevoerd tussen 9 leveranciers die wereldwijd onderzoek doen naar kwetsbaarheden en deze onthullen. Daarbij zijn 1.211 kwetsbaarheden geanalyseerd die in 2023 zijn onthuld en waaraan een CVE is toegewezen.

Omdia ontdekte dat Trend meer dan 2,5 keer meer kwetsbaarheden onthulde dan de directe concurrent. ZDI is al 16 jaar op rij ‘s werelds grootste vendor-onafhankelijke bug bounty-programma en is sinds de eerste marktanalyse in 2007 marktleider op het gebied van vulnerability management.

De kennis en het bewustzijn die het onderzoek van ZDI met zich meebrengt, zijn ingebouwd in het Trend Vision One-platform, met XDR, attack surface management (ASM) en virtuele patching. Hierdoor kan Trend Micro zijn klanten beter en sneller beschermen dan de concurrentie, inclusief voorbeelden als netwerk-IPS-bescherming zodra een kwetsbaarheid wordt ontdekt en aan de leverancier wordt bekendgemaakt – wat vaak weken of zelfs maanden duurt voordat een officiële patch wordt uitgebracht.

Omdia ontdekte in 2023 dat 10% van alle onthulde dreigingen werd geclassificeerd als kritiek, 69% als zeer ernstig, 21% als gemiddeld en minder dan 1% als laag. Deze bevindingen onderstrepen het succes van het programma bij het vinden en aanpakken van belangrijke kwetsbaarheden.

De gemiddelde kosten van een datalek als gevolg van een kwetsbaarheid die aanvankelijk ongepatcht was, bereikten een recordhoogte van 4,45 miljoen dollar in 2023. Dit cijfer benadrukt de grote financiële impact van beveiligingsincidenten op organisaties. Factoren die bijdragen aan deze kosten zijn onder andere detectie en escalatie, melding, respons na een inbreuk, en verlies van de bedrijfscontinuïteit.

Naarmate cyberdreigingen complexer worden, zijn de financiële gevolgen voor organisaties steeds ernstiger. Actief beheer van kwetsbaarheden en tijdige onthulling, waar Trend al een lange tijd voor pleit, zijn essentieel om deze risico’s te beperken.

Bekijk hier het volledige Omdia-rapport.