Trend Micro: cloud security wordt vanaf 2026 opgenomen in het SOC

Ambitieuze professionals moeten zich ontwikkelen en aanpassen als ze willen voldoen aan de groeiende behoefte van inzicht in de cloud

 

Amsterdam, 29 juni 2023 - Trend Micro, leider in cyberbeveiliging, voorspelt dat het Security Operation Center (SOC), vanaf 2026, cloud security in de dagelijkse operaties opneemt. Leiders zien dat de cloud en de manier waarop cloud security-teams werken steeds belangrijker worden voor de bedrijfsvoering. Organisaties wereldwijd zullen dit jaar naar schatting 600 miljard dollar besteden aan public cloud-diensten. Daarnaast laat recent onderzoek zien dat 87% van de bedrijven multi-cloud al heeft omarmd en dat 72% hybrid cloud-omgevingen gebruikt. Door de werkzaamheden van cloud security-teams op te nemen in het SOC kunnen organisaties de efficiëntie verhogen.

“Waardevolle innovaties gaan altijd net ietsje verder dan andere nieuwe oplossingen; ze worden namelijk opgenomen in de standaardroutines. Dit gebeurde met virtualisatie en het gebeurt opnieuw met de cloud,” aldus Mike Milner, VP van cloudtechnologie bij Trend Micro. “De organisaties en de mensen die hier goed op inspelen, zullen de weg leiden.”

Leiders met ervaring in cloud security bevinden zich op de juiste positie om een overstap te maken naar het moderne SOC-landschap.

Software neemt alles over en zorgt voor een infrastructuur die uit steeds meer code bestaat en op grote hoeveelheden data leunt. Automatisering vormt hierbij een waardevolle hoeksteen. Het is het fundament voor de teams die bouwen en beveiligen in de cloud. Maar ook de tools die SOC- en IT-teams gebruiken, zoals XDR (cross-detection and response), maken gebruik van deze concepten en kunnen profiteren van de schaal, vaardigheden en expertise van cloud-teams.

Trend Micro voorspelt dat SOC-tools steeds vaker cloud security-mogelijkheden gaan bevatten. Met de toenemende integratie van cloud detection and response (CDR) in XDR-platforms, krijgt het SOC een grotere reikwijdte en dat zal ook invloed hebben op het management.

Organisaties die de krachten van hun verschillende teams willen benutten, kunnen in zee gaan met partners met expertise in zowel cloud security als SOC-tools om de overgang te stroomlijnen.

Aanbevelingen voor organisaties:

Aanbevelingen voor aspirant-CISO's:

Gebruik inzichten van de cloud, zoals immutability, bouwen op basis van code en automatisering, om de security posture te verbeteren en snel te kunnen reageren op dreigingen.