Overheid

Cybersecurity om gegevens van burgers te beschermen

Of het nu gaat om gemeenten, provincies, waterschappen of de Rijksoverheid: alle overheden beschikken over grote hoeveelheden (persoons)gegevens. Dit maakt de overheidssector een aantrekkelijk doelwit voor cybercriminelen die duizenden Nederlandse burgers schade kunnen berokkenen, wanneer zij na een cyberaanval, zoals ransomware, toegang krijgen tot deze gegevens.

Uit een onderzoek van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat uit 2022 blijkt dat één op de drie ambtenaren zich weleens zorgen maakt over de online veiligheid op het werk. Zij merken op dat cybercriminaliteit toeneemt en dat cyberaanvallen steeds verfijnder worden. Ook geven ze aan dat ze met veel privacygevoelige bestanden werken.
Is uw organisatie toekomstbestendig tegen dreigingen? Bekijk de video!

Belangrijkste uitdagingen voor de overheid op het gebied van cyberbeveiliging

Advanced Persistent Threats (APTs) expand_more

Advanced Persistent Threats (APTs)

De overheidssector is vaak een belangrijk doelwit voor APT's, zeer verfijnde en gerichte aanvallen die maanden of zelfs jaren onopgemerkt kunnen blijven. APT's, vaak uitgevoerd door landen, zijn bedoeld om gevoelige informatie te stelen, overheidsactiviteiten te verstoren en schade toe te brengen aan kritieke infrastructuur. Om te voorkomen dat cybercriminelen gevoelige informatie stelen, is een breder perspectief en een betere context nodig om dreigingen op te sporen, te onderzoeken en erop te reageren.

XDR (extended detection and response) verzamelt en correleert automatisch gegevens over meerdere beveiligingslagen - e-mail, endpoint, server, cloud workload en netwerk. Hierdoor kunnen bedreigingen sneller worden opgespoord en verbeteren onderzoek en reactiesnelheid door middel van beveiligingsanalyse.

Insider-dreigingen expand_more

Insider-dreigingen

De overheidssector heeft te maken met gevoelige informatie, zoals persoonsgegevens. Dit maakt de sector kwetsbaar voor insiders, zoals werknemers, contractanten of andere personen met toegang tot kritieke systemen en gegevens. Deze uitdaging wordt steeds groter door de opkomst van de hybride werkplek en de toename van thuiswerkers. Dreigingen kunnen vele vormen aannemen, waaronder opzettelijke of onopzettelijke acties die gevoelige informatie in gevaar brengen.

Door een zero-trust-model te implementeren, kan het aanvalsoppervlak in kaart worden gebracht en beoordeeld en kunnen de risico's worden beperkt. Een oplossing voor Security Risk Management helpt bij het meten van risico's van kwetsbaarheden, verkeerde configuraties, kritieke middelen, XDR, afwijkingen en cloudactiviteit.

Legacy-systemen expand_more

Legacy-systemen

Veel overheidsinstellingen blijven legacy-systemen gebruiken die niet langer door leveranciers worden ondersteund of bekende kwetsbaarheden hebben. Deze systemen kunnen gevoelige informatie bevatten of verbonden zijn met kritieke infrastructuur, waardoor ze een uitstekend doelwit zijn voor een cyberaanval.

Een virtuele patching-oplossing kan u helpen uw infrastructuur te beschermen door bekende en onbekende kwetsbaarheden af te schermen van exploits.

Compliance en regelgeving expand_more

Compliance en regelgeving

De overheidssector moet voldoen aan een groot aantal voorschriften, waaronder wetten inzake gegevensbescherming en voorschriften met betrekking tot cyberbeveiliging. Voldoen aan compliance-eisen zoals GDPR of NIS2 kan een uitdaging zijn, vooral gezien de complexiteit en omvang van overheidsactiviteiten.

Aangezien het aantal overheidsvoorschriften blijft toenemen, is het een blijvende uitdaging om aan deze voorschriften te voldoen en tegelijkertijd een groeiend aantal dreigingen te bestrijden. Daarom is het belangrijk samen te werken met softwareleveranciers die u helpen uw gegevens te beveiligen en compliant te zijn.

Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) moderniseert IT-omgeving in AWS via het Trend Micro Cloud One-platform

Het KNMI (Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut) is alom bekend om zijn weersverwachtingen. De weerkamer van het KNMI is 24/7 beschikbaar om Nederlanders te waarschuwen voor gevaarlijk of extreem weer.

Omdat het KNMI open data levert en er geen persoonsgegevens beschermd hoeven te worden, waren zij één van de eerste overheidsorganisaties die naar de cloud gingen. Nadat de organisatie vier jaar geleden migreerde naar Amazon Web Services (AWS), moest ook de beveiliging van de gegevens naar een hoger niveau. Daarnaast zijn veel partners afhankelijk van de data van het KNMI: zo heeft het KNMI een eigen meteoroloog op Schiphol. Als de gegevens die nodig zijn voor het vliegverkeer worden gehackt of beschadigd, kan dat ernstige gevolgen hebben voor het vliegverkeer. Om de veiligheid, beschikbaarheid en betrouwbaarheid van deze data te waarborgen, koos het bedrijf voor Trend Cloud One - Conformity en Trend Cloud One - Workload Security.

Bereid u voor op NIS 2

Vanaf 2025 wordt een nieuwe versie van de NIS-richtlijn ingevoerd. Dit zal een enorme impact hebben op de overheidssector, aangezien de beveiligingsvoorschriften alle kritieke diensten zullen raken, zoals gemeenten, provincies, waterschappen en de centrale overheid. Om compliant te zijn, zal uw organisatie een verscheidenheid aan maatregelen nodig hebben, zoals detectie & respons, bewustwordingstraining en saneringsplannen.

Lees ter voorbereiding deze blog over NIS 2 en de gevolgen voor uw organisatie.

Trend Micro is lid van Cyberveilig Nederland

Logo

In 2022 is Trend Micro lid geworden van Cyberveilig Nederland. Cyberveilig Nederland zet zich in om de kwaliteit en transparantie in de cybersecuritysector te verbeteren door kennis en expertise te delen. Trend Micro wil met dit lidmaatschap het beveiligingsbewustzijn in Nederland naar een hoger plan tillen door deze kennisdeling.

Waarom Trend Micro als partner voor de overheid?

Ervaring

Wij werken met veel overheidsinstanties, variërend van gemeenten, provincies en waterschappen tot de centrale overheid. Wij helpen hen dagelijks hun cyberbeveiligingsproblemen op te lossen door hen voor te bereiden op de nieuwste en meest geavanceerde aanvallen

Volledig portfolio

Oplossingen kunnen worden gecombineerd of gebruikt als op zichzelf staande diensten, zodat u kunt bouwen volgens uw budget, tijd en behoeften 
 
 
 

Wereldwijd leider


Dankzij ons Zero Day-initiatief staan we aan de frontlinie. 64% van alle kwetsbaarheden worden door Trend Micro onthuld 
 
 

Forrester logo

Trend Micro Vision One™ krijgt de hoogste score in de categorie ‘Huidig aanbod in XDR-evaluatie’

Forrester logo

De eerste plaats in het IDC-rapport ‘Worldwide Hybrid Cloud Workload Security Market Shares’

Forrester logo

Trend Micro staat op de eerste plaats in de productiecategorie voor ‘Het vroegtijdig voorkomen van aanvallen’

Ontdek onze oplossingen

Trend Vision One™

Een speciaal gebouwd verdedigingsplatform tegen dreigingen dat verder gaat dan andere XDR-oplossingen en u meer inzicht biedt zodat u sneller kunt reageren

Trend Cloud One™

Beveilig uw datacenter, cloud en containers zonder afbreuk te doen aan de prestaties

Laten we praten!

Bent u klaar om de cyberbeveiliging van uw organisatie naar een hoger plan te tillen en kritieke persoonsgegevens beschermen?  Boek uw demo of plan een speeddate van 15 minuten waarin we uitleggen hoe Trend Micro u kan helpen op basis van uw behoeften en vereisten.

Ontdek uw digitale aanvalsoppervlak
Beoordeel en beperk uw cyberrisico