Kwart van ransomware-slachtoffers in de gezondheidszorg gedwongen om activiteiten stil te leggen

Uit onderzoek van Trend Micro blijkt dat supply chains een belangrijke risicobron zijn

 

Amsterdam, 20 oktober 2022 – Trend Micro, leider in cyberbeveiliging, onthult dat 86% van de gezondheidsorganisaties (GO) die ten prooi vallen aan ransomware, operationele onderbrekingen ondervinden.

Volgens het onderzoek geven de meeste (57%) GO's toe dat ze in de afgelopen drie jaar ten prooi zijn gevallen aan ransomware. 25% zegt dat ze hun activiteiten volledig moesten stilleggen, en 60% geeft aan dat als gevolg van een ransomware-aanval een aantal bedrijfsprocessen in de problemen raakten.

Gemiddeld kostte het organisaties enkele dagen (56%) of weken (24%) om die activiteiten volledig te herstellen.

Ransomware veroorzaakt in de gezondheidssector niet alleen veel operationele schade. 60% van de GO’s zegt dat de aanvallers ook gevoelige gegevens lekten, waardoor compliance risico’s toenemen, net als de kosten voor onderzoek en herstel.

Respondenten wijzen daarnaast op zwakke punten in de supply chain als een belangrijke uitdaging:

 

Het goede nieuws is dat de meeste (95%) GO’s zeggen dat ze regelmatig patches toepassen, terwijl 91% e-mailbijlagen beperkt om het risico op malware te verminderen. Velen gebruiken ook detectie- en responstools voor hun netwerk (NDR), endpoints (EDR) en over meerdere lagen (XDR).

Maar het onderzoek wijst verder op de volgende potentieel zwakke punten:

 

“In cyberbeveiliging praten we vaak in abstracte bewoordingen over datalekken en bedreigingen die netwerken in gevaar kunnen brengen. Maar in de gezondheidssector kan ransomware een potentieel zeer reële en zeer gevaarlijke fysieke impact hebben”, zegt Pieter Molen, Technical Director bij Trend Micro. “Operationele onderbrekingen brengen het leven van patiënten in gevaar. We kunnen er niet op rekenen dat de slechteriken zullen veranderen, dus gezondheidsorganisaties moeten beter worden in het detecteren van en reageren op dreigingen en de juiste informatie delen met partners om hun supply chain te beveiligen.”

Ga voor meer informatie naar: https://www.trendmicro.com/explore/glrans