Meer dan de helft van de supply chains gecompromitteerd door ransomware

Onderzoek van Trend Micro onthult uitdagingen op het gebied van inzicht nu aanvalsoppervlakken groeien

 

Amsterdam, 6 september 2022 - Cybersecurity leider Trend Micro presenteert een onderzoek waaruit blijkt dat organisaties steeds meer risico lopen om gecompromitteerd te worden door ransomware-aanvallen via hun uitgebreide supply chains.

In opdracht van Trend Micro ondervroeg Sapio Research 2.985 IT-leiders in 26 landen, waaronder 101 in Nederland. Het onderzoek onthult dat 77% van de Nederlandse IT-leiders gelooft dat hun partners en klanten ervoor zorgen dat hun eigen organisatie een aantrekkelijker doelwit is voor cybercriminelen. Deze uitdaging is bijzonder ernstig, omdat MKB-bedrijven die mogelijk minder goed beveiligd zijn een aanzienlijk deel van de supply chain vormen voor 38% van de Nederlandse organisaties.

Een bekend voorbeeld van een supply chain-aanval is Kaseya in 2021: een geavanceerde aanval leidde tot inbraken bij tientallen MSP’s en duizenden klanten. Toch zegt slechts de helft (56%) van de ondervraagde Nederlandse organisaties actief informatie over ransomware-aanvallen te delen met leveranciers. Er wordt wel vaker dreigingsinformatie gedeeld met partners (82% van de Nederlandse ondervraagden). Een reden dat deze informatie vaak niet gedeeld wordt is dat organisaties die informatie simpelweg niet hebben. Detectiepercentages waren namelijk zorgwekkend laag voor ransomware-activiteiten, waaronder:

 

“We ontdekten dat 54% van de Nederlandse organisaties een partner binnen zijn supply chain had die werd getroffen door ransomware. Hierdoor liepen hun eigen systemen ook het risico te worden gecompromitteerd”, zegt Pieter Molen, Technical Director bij Trend Micro. “Veel organisaties ondernemen echter geen stappen om de beveiliging van partners te verbeteren. Om deze risico’s te verminderen moeten we allereerst een beter inzicht krijgen in en meer controle hebben over het groeiende aanvalsoppervlak.”

De supply chain kan ook door aanvallers worden misbruikt om invloed uit te oefenen op hun doelwitten. Van de organisaties die de afgelopen drie jaar te maken hebben gehad met een ransomware-aanval, zegt 71% namelijk dat de aanvallers contact hebben opgenomen met klanten en/of partners om betaling af te dwingen.

Download het volledige onderzoek: https://www.trendmicro.com/explore/glrans.