E-mail nog steeds zwak punt in cybersecurity: toename aanvallen met 101 procent

Trend Micro cloudgebaseerde e-mailbeveiliging blokkeerde vorig jaar 33,6 miljoen dreigingen wereldwijd en 139.690 in Nederland

Amsterdam, 12 juli 2022 - Trend Micro, leider in cybersecurity, heeft in 2021 zeker 33,6 miljoen e-mail-dreigingen geblokkeerd, waarvan 139.690 in Nederland. Dit is globaal een toename van 101% ten opzichte van het jaar ervoor. De sterke toename in het aantal aanvallen bewijst dat e-mail een belangrijk toegangspunt blijft voor cybercriminelen.

“Elk jaar zien we innovaties in het dreigingslandschap en een evolutie van het aanvalsoppervlak, maar e-mail blijft consistent een grote dreiging”, zegt Jon Clay, Vice President of Threat Intelligence bij Trend Micro. “De beste kans voor organisaties om deze risico’s te verkleinen is het toepassen van een platformgebaseerde benadering om gestroomlijnde preventie, detectie en respons te leveren.”

De gegevens van dit onderzoek zijn in de loop van 2021 verzameld van producten die native bescherming aanvullen in samenwerkingsplatforms zoals Microsoft 365 en Google Workspace.

De belangrijkste bevindingen zijn:

Het aantal ransomware-dreigingen daalde wel met 43% sinds het jaar daarvoor. Dit kan zijn omdat aanvallen steeds gerichter worden en/of doordat aan Trend Micro gelieerde ransomware-tools zoals Trickbot en BazarLoader deze actief blokkeren.

Het aantal detecties van Business Email Compromise (BEC)-aanvallen daalde ook met 11%. Er was echter een toename van 83% te vinden in BEC-dreigingen die gedetecteerd werden door Trend Micro’s AI-powered writing style analysis feature. Dit geeft aan dat deze scams mogelijk geavanceerder worden.

Meer weten over dit onderzoek? Bezoek dan de website: https://www.trendmicro.com/vinfo/us/security/research-and-analysis/threat-reports/roundup/trend-micro-cloud-app-security-threat-report-2021.