Trend Micro-onderzoek: ‘pas op voor ransomware die zich richt op industriële systemen’

 

Amsterdam, 30 juni 2021 - Nieuw onderzoek van Trend Micro naar de groeiende risico’s van downtime en de diefstal van gevoelige gegevens na ransomware-aanvallen die specifiek zijn gericht op industriële organisaties geeft inzicht in het gevaar van deze aanvallen op industriële systemen.

Deze zogenaamde Industrial Control Systems (ICS) vormen een cruciaal onderdeel van fabrieken, utility-bedrijven en andere industriële bedrijven waar veel gebruik wordt gemaakt van industriële processen en IT/OT-netwerken. Wanneer deze systemen besmet raken met ransomware, kan het zomaar zijn dat een fabriek dagen uit bedrijf is en dat gevoelige data, waaronder ontwerpen en programma’s, ineens opduiken op het dark web.

Het onderzoek van Trend Micro laat zien dat Ryuk (20%), Nefilim (14.6%), Sodinokibi (13.5%) en LockBit (10.4%) garant staan voor meer dan de helft van alle ICS ransomware-besmettingen in 2020. Het rapport wijst tevens uit dat cybercriminelen ICS-endpoints ook relatief vaak infecteren om cryptocurrencies te minen. Ze gebruiken hiervoor ongepatchte besturingssystemen die nog kwetsbaar zijn voor EternalBlue.

Om de security van deze systemen, die ook vaak worden ingezet in de zogenaamde kritieke infrastructuur in Nederland, op een hoger plan te brengen, doet Trend Micro de volgende aanbevelingen

 

Het volledige onderzoeksrapport dat specifiek voor deze markt is gemaakt, is te vinden via: https://www.trendmicro.com/vinfo/nl/security/news/internet-of-things/2020-report-ics-endpoints-as-starting-points-for-threats