Onderzoek: Digitale transformatie neemt toe, maar beveiliging blijft vaak achter

Onderzoek door Trend Micro wijst uit dat 86% van de Nederlandse organisaties cloud-migratie heeft versneld, maar slechts 25% extra security tools toepast om hun data te beschermen

Amsterdam, 15 december 2020 - Trend Micro, wereldleider in cybersecurity-oplossingen, presenteert onderzoeksresultaten die bevestigen dat de pandemie digitale transformatie voor 86% van de Nederlandse organisaties heeft versneld. Deze toename in cloud-adoptie kan bedrijfsdata echter onveilig achterlaten. Het onderzoek is in opdracht van Trend Micro uitgevoerd door Sapio Research dat 2.565 besluitvormers uit 28 landen interviewde, waaronder 100 uit Nederland. De respondenten zijn werkzaam in verschillende industrieën en bij organisaties van elk formaat, met een focus op grote enterprises.

“Het is een positief teken dat de meerderheid van de organisaties wereldwijd digitale transformatie en cloud-adoptie omarmen”, zegt Mark Nunnikhoven, Vice President of Cloud Research bij Trend Micro. “De onderzoeksresultaten onderstrepen echter ook de uitdagingen die nog altijd bestaan over de beveiliging in de cloud. Cloud-adoptie is niet een ‘set it and forget it’-proces. Het heeft continu beheer en strategische configuratie nodig om de beste security-beslissingen te maken voor uw organisatie.”

Het onderzoek bevestigt een simpele misvatting die kan leiden tot serieuze veiligheidsconsequenties. Ondanks dat cloud-infrastructuur zelf in basis veilig is, zijn klanten zelf verantwoordelijk voor het beveiligen van hun eigen data. Dit is de basis van het Shared Responsibility Model voor cloud. Bijna 85% van de Nederlandse respondenten zegt dat zij vertrouwen hebben in hun cloud security-verantwoordelijkheid, maar 96% gelooft ook dat hun cloud service provider (CSP) voldoende databeveiliging biedt.

Van de ondervraagde organisaties gebruikt slechts 25% tools van een derde partij om hun cloudomgevingen te beveiligen. Dit suggereert dat er significante hiaten in de databeveiliging kunnen zijn en bevestigt dat de gedeelde verantwoordelijkheid niet altijd goed begrepen lijkt te worden. Trend Micro Research geeft tevens aan dat misconfiguraties het grootste risico zijn voor cloudomgevingen. Dit kan voorkomen wanneer organisaties hun aandeel in het Shared Responsibility Model niet (er)kennen.

Verder lijken de ondervraagde Nederlandse organisaties vertrouwen te hebben in hun cybersecurity-posture in de cloud:

 

Ondanks dit vertrouwen geven ook veel Nederlandse respondenten toe dat zij security-uitdagingen ervaren:

 

"Het goede nieuws is dat organisaties door het gebruik van slimme, geautomatiseerde security tools probleemloos naar de cloud kunnen migreren, de privacy en veiligheid van hun gegevens kunnen waarborgen en tekort aan vaardigheden kunnen verhelpen", aldus Nunnikhoven.

Netwerkbeveiliging- (35%), Cloud Security Posture Management- (20%) en Cloud Access Security Broker (17%)-tools worden gezien als de meest belangrijke security-oplossingen voor cloudomgevingen.

Voor meer informatie, bezoek de Trend Micro website: https://www.trendmicro.com/en_nl/