Trend Micro vindt nieuwe klasse in cybercrime: misbruik van cloud-logdata om aanvallen te versnellen

Trend Micro-onderzoek vindt terabytes aan gestolen data in verkochte cloud-logs

Amsterdam, 27 november 2020 - Trend Micro, leider in cloud security, heeft naar aanleiding van een onderzoek door Trend Micro Research een nieuwe klasse in cybercrime geïdentificeerd. Cybercriminelen gebruiken cloud-services en -technologie om aanvallen te versnellen, hierdoor hebben organisaties minder tijd om een lek te identificeren en daarop te reageren. 

Trend Micro Research vond terabytes aan interne zakelijke data en logins voor populaire providers zoals Amazon, Google, Twitter, Facebook en PayPal die te koop aangeboden werden op het darkweb. Deze data wordt verkocht via toegang tot de cloud-logs waar deze opgeslagen zijn. Dit resulteert in meer gestolen accounts die voor winst misbruikt worden. Daarnaast daalt de tijd van initiële datadiefstal tot gestolen informatie van weken tot dagen of zelfs uren. 

“De nieuwe markt voor toegang tot cloud-logs garandeert dat gestolen informatie sneller en effectiever gebruikt kan worden door de cybercrime community, wat slecht nieuws is voor security-teams”, zegt Robert McArdle, Director of Forward Looking Threat Research bij Trend Micro. “Deze nieuwe cybercriminele markt laat zien hoe criminelen cloud-technologie misbruiken om organisaties te compromitteren. Dit betekent ook dat organisatie niet uitgesloten zijn van deze aanvalsmethode als zij enkel on-premises services gebruiken. Zij zullen gebruik moeten maken van preventieve maatregelen en ervoor zorgen dat zij het inzicht en de controle hebben om snel te reageren op incidenten.”

Als toegang tot logs of cloudgebaseerde gestolen data eenmaal is aangeschaft zal de koper deze informatie gebruiken voor secundaire infectie. Bijvoorbeeld Remote Desktop Protocol (RDP) credentials kunnen gevonden worden in deze logs, wat een populair toegangspunt is voor criminelen die hiermee bijvoorbeeld succesvol ransomware kunnen uitrollen bij organisaties. 

Het opslaan van terabytes aan gestolen data in cloud-omgevingen heeft een vergelijkbare aantrekkingskracht voor zowel criminele als legitieme organisaties. Cloudopslag biedt schaalbaarheid en snelheid die voorzien in meer computing-kracht en bandbreedte om operations te optimaliseren. 

Toegang tot deze cloud data-logs wordt vaak verkocht op abonnementsbasis voor zo’n 1.000 dollar per maand. Een enkele log kan uit miljoenen vermeldingen bestaan. Daarnaast kunnen hogere prijzen worden gerekend voor het frequent updaten van datasets of een belofte van relatieve exclusiviteit. 

Met gemakkelijke toegang tot data kunnen cybercriminelen aanvallen stroomlijnen en versnellen en het aantal potentiële doelwitten uitbreiden. Het doel is cybercrime te optimaliseren door te garanderen dat bedreigingsactoren die zich in specifieke gebieden specialiseren - cryptocurrency diefstal of e-commerce fraude - snel, simpel en relatief goedkoop toegang krijgen tot data.

Het Trend Micro rapport waarschuwt dat dergelijke activiteit in de toekomst voor een nieuw type cybercrimineel kan zorgen - een expert op het gebied van datamining die machine learning gebruikt om de kwaliteit van data(-extractie) te verbeteren om de bruikbaarheid voor kopers te maximaliseren. Deze trend zal zich richting standaardisatie van services en prijsstelling bewegen naarmate de industrie volwassen wordt en professionaliseert. 

Om alle bevinden uit het onderzoek te lezen, bezoek: https://www.trendmicro.com/vinfo/nl/security/news/cybercrime-and-digital-threats/cybercriminal-cloud-of-logs-the-emerging-underground-business-of-selling-access-to-stolen-data