Ransomware ökade med 752 % under 2016

– Ekonomisk utpressning som metod allt vanligare

2016 blev dessvärre ett nytt rekordår för säkerhetshoten mot företag och även året då utpressning blev en allt vanligare metod att använda. Både ransomware, som vi tidigare rapporterat om ökade lavinartat, men också så kallade BEC-attacker eller vd-mailsattacker. Ransomware ökade med totalt 752 procent vilket resulterade i motsvarande 1 miljard dollar i förluster för företag över hela världen. Siffrorna kommer från det japanska säkerhetsföretaget Trend Micros sammanfattning över säkerhetsläget på företag för 2016,
2016 Security Roundup: A Record Year for Enterprise Threats
.

Tillsammans med Zero Day Initiative (ZDI) upptäcktes totalt 765 sårbarheter i program 2016. Sårbarheter hos Apple ökade med 145 procent medan de minskade hos Microsoft med 47 procent.

Samtidigt minskade utnyttjandet av så kallade exploit-kits med 71 procent, vilket delvis beror på gripandet av upphovsmännen bakom Angler, som ägde rum i juni 2016.

–Det är ett tydligt skifte från privatpersoner till företag som cyberbrottslingarna ägnar sig åt, säger Johan Jarl, säkerhetsexpert på Trend Micro. Tyvärr ser vi inte att hoten avtar och därför behöver företagen delvis omarbeta sina säkerhetsstrategier.

Sverige står för dryga 55 % av det totala antalet ransomware-attacker i Norden, och 0.41 % av den globala kakan.

Säkerhetstrender i sammandrag 2016:


För mer information, kontakta:

Johan Jarl, IT-säkerhetsexpert
Johan_jarl@trendmicro.se, tel: 070-871 40 16

Om Trend Micro

Trend Micro Incorporated är en världsledande leverantör av säkerhetslösningar för att kunna dela digital information säkert i hela världen. Våra lösningar för privatanvändare, företag och myndigheter med säkerhet i flera lager skyddar information på mobila enheter, datorer, gateways, servrar och i molnet. Trend Micro skyddar information med en smart och innovativ säkerhetsteknik som är enkel att implementera och hantera och som är anpassad för växande ekosystem. Med hjälp av våra lösningar kan företag och myndigheter skydda sina slutanvändare, datacentrum och molnresurser mot sofistikerade målinriktade attacker. Alla våra lösningar stöds av molnbaserad global hotinformation från Trend Micro™ Smart Protection Network™ och övervakas av fler än 1 200 säkerhetsexperter i hela världen.

Mer information finns på TrendMicro.SE.