Smart-tv nytt mål för attacker

Hushållens intresse för att göra dumburken mer intelligent ökar kraftigt. 70 procent av tv-försäljningen i Sverige har den senaste tiden varit smart-tv. Prognoser visar att det kommer att finnas 1,3 miljoner smarta tv-apparater installerade i Sverige vid årets slut. I takt med att allt fler laddar ned appar till smart-tv för att till exempel se streamad film ökar risken för att cyberkriminella hittar nya mål för riktade attacker.

Tags: #säkerhet #itsäkerhet #smartTV

Den digitala livsstilen innebär att Internet blir ett allt mer naturligt sätt för att beställa och konsumera olika tjänster. Till exempel visar uppgifter från analysföretaget Mediavision att omkring 500 000 hushåll i Sverige har olika webb-tv-abonnemang eller prenumererar på streamingtjänster. Samtidigt innebär denna utveckling också nya säkerhetsrisker.

- Så länge som tv-apparaten bara var en dumburk behövde inte hushållen vara oroliga för dataintrång. Men i takt med att allt fler väljer smarta tv-apparater behöver tv-branschen ett helt annat säkerhetstänk än tidigare, säger Frederick Wennmark, nordisk teknikchef på Trend Micro. När det gäller datorer, surfplattor och mobiltelefoner finns det idag en helt annan beredskap att fixa säkerhetshål som upptäcks.

Cyberbrottslingar kan använda hemmets smart-tv för att stjäla information och även övervaka vad privatpersoner gör när de använder hemmets digitala nätverk. I och med att man vanligtvis använder en fjärrkontroll till en tv istället för ett tangentbord är det lätt hänt att koden blir kort och därmed enkel att lista ut. Att till exempel gå in på olika konton via smart-tv innebär risk för lösenordsfiske, s k phishing. Det innebär att du kan bli lurad att uppge kontonummer och lösenord på falska webbplatser. Vidare kan appar som laddas ned till en smart-tv vara smittade med elaka hackerprogram.

- Oavsett om du använder en smart-tv för att surfa i filmutbudet eller på webben ska du tänka på säkerheten, säger Frederick Wennmark. Till exempel är det tekniskt möjligt för en hackare att ta över webb-kameran som finns i tv-apparaten och se vad som händer i tv-soffan.

- Skydda därför dina konton genom att använda starka lösenord och olika lösenord för olika tjänster. Ha också en hög säkerhetsnivå i hemmet genom att ha inloggning till både router och nätverk samt koppla din smart-tv till en säker nätverksanslutning. Sist men inte minst, gör säkerhetskontroller regelbundet och använd program som gör det möjligt att ha olika restriktioner. Först då kan du koppla av och njuta av din smart-tv.

För mer information, kontakta:
Frederick Wennmark, Nordisk teknikchef Trend Micro, mobil: 070 605 90 93,
e-post: frederick_wennmark@trendmicro.se

Om Trend Micro

Trend Micro Incorporated är en världsledande leverantör av säkerhetslösningar för att kunna dela digital information säkert i hela världen. Våra lösningar för privatanvändare, företag och myndigheter med säkerhet i flera lager skyddar information på mobila enheter, datorer, gateways, servrar och i molnet. Trend Micro skyddar information med en smart och innovativ säkerhetsteknik som är enkel att implementera och hantera och som är anpassad för växande ekosystem. Med hjälp av våra lösningar kan företag och myndigheter skydda sina slutanvändare, datacentrum och molnresurser mot sofistikerade målinriktade attacker. Alla våra lösningar stöds av molnbaserad global hotinformation från Trend Micro™ Smart Protection Network™ och övervakas av fler än 1 200 säkerhetsexperter i hela världen.

Mer information finns på TrendMicro.SE.