Tidobling av svindelforsøk mot Apple-brukere

Den enorme interessen for Apples produktlanseringer frister nettsvindlerne. Fra April til september i år økte antall svindelforsøk på Internett eksplosivt da Apple lanserte iOS7 og iPhone 5 fra 300 til 3220 forsøk per måned.

Tags: @TrendMicroNO #sikkerhet

Apple-produkter dominerer på nettet. I Norge viser tall fra de største nettstedene at mer enn 40 prosent av trafikken kommer fra iPhone, iPad eller Mac-maskiner. Disse nettbrukerne står ovenfor en trusseleksplosjon, viser ferske tall fra sikkerhetsselskapet Trend Micro. Siden april i år er antall phishing-svindler mot Apple-brukere tidoblet.

– Da Apple lanserte sitt nye operativsystem iOS 7 økte antall Apple-rettede phishing-forsøk fra 300 i april til 5 800 i mai, sier Frederick Wennmark, Nordisk Teknikksjef i Trend Micro. – Deretter økte truslene igjen i juli med ryktene om den nye iPhone 5c, og nok en gang i september, da de nye iPhone-modellene ble lansert.

I gjennomsnitt økte antall phishingtrusler mot Apple fra 300 per måned i årets fire første måneder til 3220 per måned i perioden mai til september.

Phishing er en svindelteknikk som går ut på at du som nettbruker blir lurt ledet til å gi fra deg sensitiv informasjon på falsk premisser. Phishing-meldinger blir utformet for å ligne legitime avsendere som for nettbank eller betalingstjenester, og målet er å fralure brukerne passord, kreditt- og kontoopplysninger og annen personinformasjon. Kvartalsrapporten fra Trend Micro viser tydelig at trusselbildet øker spesielt rundt lanseringsdatoer.

Falsk trygghet
Mange Apple-brukere har følt seg trygge på at Apple-produkter ikke har vært utsatt for datavirus, men med Apple-produktenes popularitet har trusselbildet endret seg dramatisk.

– En svindler vil til enhver tid utnytte den plattformen med størst spredningspotensiale, sier Frederick Wennmark. – Vi anbefaler alle å være bevisst på egen sikkerhet. Mistenkelige tegn på phishing er for eksempel mangel på en personlig svaradresse på e-post eller anmodninger om å bekrefte kontoinformasjon til tredjeparts nettsteder. Da bør alarmklokkene ringe.

Det er ikke bare informasjon du selv gir til svindleren som utgjør en fare. Phishing-meldinger kan også inneholde vedlegg som installerer seg usynlig på PC-en, videresender seg selv via din kontaktliste og åpner maskinen for nye angrep.

Ansvar for egen sikkerhet
Det voksende trusselbildet krever at brukerne i stadig større grad må ta eget ansvar for å hindre at personlig informasjon kommer i kriminelle hender. Nettsvindlerne benytter seg av alle nye trender, også delingskulturen som har utviklet seg sammen med framveksten av sosiale medier.

– Brukernes egen oppførsel er den viktigste sikkerhetsfaktor av alle. Vi anbefaler alle forbrukere å beskytte eget innhold ved hjelp av antivirus-programmer, oppdaterte passord og regelmessige sikkerhetskopier eller backup, sier Frederick Wennmark. – Husk at teknologien aldri kan bli bedre enn deg som bruker den.

For mer informasjon, kontakt:
Nils Roald, administrerende direktør Trend Micro Norge, mobil: +47 930 55 457, e-post: nils_roald@trendmicro.no

Om undersøkelsen
Undersøkelsen ble utført av SnabbaSvar i September 2013 på vegne av Trend Micro. Den hadde totalt 1005 respondenter og hadde menn og kvinner mellom 15-70 år over hele Norge som responderte.

Om Trend Micro

Trend Micro Incorporated (TYO: 4704), en global leder innen nettskysikkerhet, skaper et trygt miljø for utveksling av digital informasjon med sine løsninger for innholdsikkerhet på Internett og håndtering av trusler mot bedrifter og forbrukere. Vi er pionerer innen serversikkerhet med over 20 års erfaring og leverer topprangert klient-, server- og nettskybasert sikkerhet som passer våre kunders og partneres behov, stopper nye trusler raskere og beskytter data i fysiske, virtualiserte og nettskymiljøer. Drevet av bransjeledende Trend Micro™ Smart Protection Network™, infrastrukturen med nettskybasert sikkerhet, stopper våre produkter og tjenester truslene der de dukker opp – fra Internett. De støttes av over 1000 trusseleksperter over hele verden.

Ytterligere informasjon om Trend Micro Incorporated og produktene og tjenestene er tilgjengelig på TrendMicro.no.