Nordmenn er sinker på personverninnstillinger i sosiale medier

Politikere, kunstnere, skuespillere, idrettsstjerner, lærere og politimenn: En rekke har fått karriere og rykte ødelagt etter å ha lagt ut upassende innhold i sosiale medier. En ny undersøkelse fra Trend Micro viser at 60,5 prosent av oss angrer på noe vi har publisert i sosiale medier og at svært få sjekker personverninnstillinger i sosiale medier.

Tags: @TrendMicroNO #sikkerhet

Undersøkelsen fra Trend Micro, en global leder innen IT-sikkerhet, viser at nordmenn er sinker når det gjelder å endre personverninnstillinger og passord på sosiale medier. Bare 30,6 prosent av brukerne sjekker personverninnstillingene sine i sosiale medier minst én gang i måneden.

Nesten 2 av 3 brukere, og like mange menn som kvinner, oppgir at de har angret på noe de har delt i sosiale medier. Det er de yngste respondentene 15-22 som føler de hadde gjort flest tabber. De utgjorde 53,7 prosent av respondentene . De yngste er også suverent mest utsatt for «facerape», dvs. at andre har lagt ut meldinger på deres sosiale medier-konto.

- I lys av de seneste skandalene som har preget mediebildet, og at personvern betyr veldig mye for mange mennesker, er vi dessverre altfor sløve til å jobbe proaktivt for å sikre oss mot de mest vanlige blemmene vi gjør på nettet, sier Nils Roald, administrerende direktør i Trend Micro Norge.

- Vi bør først og fremst unngå situasjoner der vi er usikre på hva slags innhold vi deler. Det finnes ingen programvare som kan gi full beskyttelse dersom en ikke selv forstår hvordan man håndterer personverninnstillingene på sosiale medier på en fornuftig måte. For å dra nytte av et digitalt liv trygt, er man nødt til å ta kontroll over sitt eget personvern.

Innstillinger for personvern
For noen er skaden allerede skjedd, men nå lanserer Trend Micro en løsning som tar for seg de mest risikable aspektene ved bruk av sosiale medier. Løsningen for hjemmebrukere, Titanium Security 2014, har funksjoner for å håndterer personverninnstillinger på Facebook, Twitter og Google+.

Titanium Security 2014 identifiserer innstillinger som kan gjøre sensitiv informasjon tilgjengelig for offentligheten. Programmet gir også en oversikt over hvilke applikasjoner som kan hente ut sensitiv informasjon, og hvem som kan se og tagge bilder. Disse funksjonene er avgjørende i dag, da det kun er et fåtall som aktivt går inn for å oppdatere og endre innstillingene sine på sosiale medier. I følge undersøkelsen endrer 68,1 % av nordmenn sjelden eller aldri passordet sitt på Facebook.

Ikke ha alle eggene i en kurv
Risiko ved å ha samme passord på ulike sosiale medier er betydelig. Dersom en av kontoene blir hacket, har angriperen tilgang på informasjon som er lagret helt uavhengig av kontoen som hackes, og identitetstyveriet kan eskalere. For å ta tak i dette inkluderer derfor Titanium Security 2014 en sikker nettleser med funksjoner for håndtering av passord som er spesielt tilpasset bruk av nettbank.

- Veldig mange synes det er enkelt og praktisk å bruke samme passord på flere ulike sosiale medier, men da gjør vi dessverre også oppgaven veldig mye enklere for hackere, sier Nils Roald. - Jeg anbefaler at man bruker forskjellige passord på de ulike nettverkene som alle er en blanding av små- og store bokstaver kombinert med tall og symboler. Ett passord skal ikke vare evig og bør som regel ha en holdbarhetstid på om lag tre måneder. Like ofte som din tannlege anbefaler deg å bytte tannbørste.

For mer informasjon, kontakt:
Nils Roald, administrerende direktør Trend Micro Norge, mobil: +47 930 55 457, e-post: nils_roald@trendmicro.no

Om Trend Micro

Trend Micro Incorporated (TYO: 4704), en global leder innen nettskysikkerhet, skaper et trygt miljø for utveksling av digital informasjon med sine løsninger for innholdsikkerhet på Internett og håndtering av trusler mot bedrifter og forbrukere. Vi er pionerer innen serversikkerhet med over 20 års erfaring og leverer topprangert klient-, server- og nettskybasert sikkerhet som passer våre kunders og partneres behov, stopper nye trusler raskere og beskytter data i fysiske, virtualiserte og nettskymiljøer. Drevet av bransjeledende Trend Micro™ Smart Protection Network™, infrastrukturen med nettskybasert sikkerhet, stopper våre produkter og tjenester truslene der de dukker opp – fra Internett. De støttes av over 1000 trusseleksperter over hele verden.

Ytterligere informasjon om Trend Micro Incorporated og produktene og tjenestene er tilgjengelig på TrendMicro.no.