Smart-TV nytt mål for hackere

Husholdningenes interesse for å gjøre fjernsynet smartere øker kraftig. I takt med at flere laster ned apper til TV-en for å se streamet innhold på nett, øker risikoen for at hackere finner nye måter å stjele din personlige data.

Tags: @TrendMicroNO #sikkerhet Smart-TV hacker

Den digitale hverdagen fører med seg en økende trend i retning av at flere og flere tjenester blir bestilt og konsumert via Internett. Fra datamaskiner og mobiltelefoner, dernest til nettbrett og nå til SmartTVer som er tilkoblet Internett.

- Våre prognoser viser at ca. 60% av de 483.000 TV-ene som ble solgt i 2012 var en smart-TV. Vi tror det kommer til å øke til 75% i 2013, sier Marte Ottemo, kommunikasjonssjef i Elektronikkbransjen.

I en rapport fra analyseselskapet Mediavision i Sverige viser det seg at rundt 500 000 husholdninger abonnerer på ulike web-baserte TV- eller strømmetjenester. Samtidig innebærer denne utviklingen også nye sikkerhetsrisikoer.

- Så lenge TV-apparatet var en enkel maskin behøvde ikke husholdningen være urolig for hacking. Men når stadig flere velger smart-TV -apparater behøver TV-bransjen en helt annen sikkerhetstilnærming enn før, sier Nils Roald, administrerende direktør i Trend Micro Norge. Når det gjelder datamaskiner, nettbrett og mobiltelefoner finnes det i dag en helt annen beredskap til å fikse sikkerhetshull som oppdages.

Nettkriminelle kan bruke smart-TV-en til å stjele informasjon og også overvåke hva privatpersoner gjør når de bruker sitt digitale nettverk hjemme. Det faktum at man vanligvis bruker en fjernkontroll til en TV i stedet for et tastatur, kan resultere i at man benytter seg av et enkelt passord som dermed blir lettere å knekke. For eksempel kan innlogging på kontoer via smart-TV innebære risiko for phising eller nettfiske. Det betyr at du kan bli lurt til å avsløre kontonummer og passord via falske nettsteder. Videre kan apper som er lastet ned til en smart-TV være infisert med ondsinnet kode.

- Enten du bruker en smart-TV for å surfe i filmutvalget eller på nettet skal du tenke på sikkerheten, sier Nils Roald. For eksempel er det teknisk mulig for en hacker å ta over web-kameraet som finnes i TV-apparatet og se hva som skjer i din stue. Om vedkommende skulle befinne seg i en kompromitterende situasjon kan man i verste fall stå ovenfor en ubehagelig utpressingssituasjon, fortsetter Roald. Den enkle løsningen kan i dette tilfellet være å klistre over en lapp når man ikke selv bruker web-kameraet – som i dag benyttes først og fremst til videosamtaler via Skype eller til online spilling.

- Beskytt dine konti gjennom å bruke sterke passord og forskjellige passord for forskjellige tjenester. Ha også et høyt sikkerhetsnivå på innlogging til både bredbåndsruteren og nettverket for øvrig. Dernest vil det være fornuftig å koble din smart-TV til en sikker nettverkstilkobling. Sist, men ikke minst, gjennomfør regelmessige sikkerhetskontroller og bruk programvare som gjør det mulig å ha ulike restriksjoner. Først da kan du koble av og nyte din smart-TV.

For mer informasjon, kontakt:
Nils Roald, administrerende direktør Trend Micro Norge, mobil: +47 930 55 457, e-post: nils_roald@trendmicro.no

Om Trend Micro

Trend Micro Incorporated (TYO: 4704;TSE: 4704), en global leder innen nettskysikkerhet, skaper et trygt miljø for utveksling av digital informasjon med sine løsninger for innholdsikkerhet på Internett og håndtering av trusler mot bedrifter og forbrukere. Vi er pionerer innen serversikkerhet med over 20 års erfaring og leverer topprangert klient-, server- og nettskybasert sikkerhet som passer våre kunders og partneres behov, stopper nye trusler raskere og beskytter data i fysiske, virtualiserte og nettskymiljøer. Drevet av bransjeledende Trend Micro™ Smart Protection Network™, infrastrukturen med nettskybasert sikkerhet, stopper våre produkter og tjenester truslene der de dukker opp – fra Internett. De støttes av over 1000 trusseleksperter over hele verden.

Ytterligere informasjon om Trend Micro Incorporated og produktene og tjenestene er tilgjengelig på TrendMicro.no.