TIJD VOOR DE GROTE ZOMERSCHOONMAAK

Ook Macs worden ‘vuil’

Mechelen, 4 augustus 2015 - Herinner je je nog het moment dat je voor het eerst je Mac opstartte? Alles up and running nog voor je ‘hoera’ kon zeggen, zeeën van schijfruimte, een maagdelijk bureaublad. En hoe verloopt het opstarten nu? Gevoelig trager waarschijnlijk? En dat bureaublad is intussen al half bedekt (of meer) met icoontjes. Om van de met films volgelopen harde schijf nog maar te zwijgen.

Misschien is het wel een goed idee om gebruik te maken van de rustigere zomerperiode om wat orde op zaken te stellen, en je Mac terug die snelheid en dat frisse uiterlijk te bezorgen waar je eerst zo dol op was? Het zal wat tijd vergen, maar het resultaat is zeker die inspanning waard. Hieronder alvast enkele tips van Trend Micro die jouw prijsbeest zijn looks en zijn snelheid kunnen terugbezorgen:

 1. Ontsla ongewenste opstarters
  Mettertijd worden bij het opstarten steeds meer toepassingen mee geopend, wat de procedure
  natuurlijk gevoelig vertraagt. Sommige van deze toepassingen zijn duidelijk zichtbaar maar andere, kleinere en weinig gebruikte toepassingen hebben ook een impact op de opstartsnelheid. Hoe je dat kan verhelpen, lees je hier.
 2. Updates uitstellen? Uiterst uncool!
  Soms kan die snelle opeenvolging van update-popups de vraag oproepen: zijn al die updates nu echt nodig? Het antwoord is nochtans heel eenvoudig: ja, ze zijn nodig. Neem dus de tijd om die updates te installeren, en je zal die tijd achteraf dubbel en dik terugverdienen.
   
 3. Schrob je schijf schoon
  Na enkele maanden kan de harde schijf van je Mac al aardig vollopen, zeker als je er graag films en muziek op downloadt. En soms vind je er grote bestanden die je eigenlijk maar één keer hebt nodig gehad. Natuurlijk wil je geen uren besteden aan het onderzoeken van elk bestand. Lees hier hoe het sneller kan.
   
 4. Opgelet: onzichtbare objecten
  Wat bij bovenstaande apps vaak vergeten wordt, zijn de minder zichtbare bestanden: bestanden in cache, tijdelijke bestanden, ... Vaak kleinere bestanden maar als je die samen verwijdert, ben je vaak ook een extra gigabyte kwijt. Op deze blog lees je hoe Trend Micro je hierbij kan helpen.

 5. Verwijder vieze virussen
  Apple's besturingssystemen volledig virusvrij? Vergeet het maar. Lange tijd bleven Macs gespaard van malware, maar dat had meer met de relatief beperkte groep gebruikers te maken dan met de beveiliging van het systeem zelf. Nu er steeds meer gebruikers van vooral mobiele toestellen zijn, is ook het Apple-platform een interessant doelwit geworden. Op deze blog lees je hoe je ook hier veel onheil kon voorkomen.