ONDERZOEK TREND MICRO: VOLLEDIGE NEDERLANDSE IDENTITEIT TE KOOP VOOR 800 EURO OP ONDERGRONDSE INTERNET MARKTPLAATSEN

Vianen, 16 juli 2015 - Een volledige Nederlandse identiteit (zowel identiteitskaart, paspoort als rijbewijs) is te koop voor ongeveer 800 euro op ondergrondse internet marktplaatsen. Dat blijkt uit onderzoek van Trend Micro, specialist op het gebied van beveiligingssoftware. Het onderzoek werd uitgevoerd met behulp van de Trend Micro Deep Web Analyzer, een tool die kan doordringen tot het deel van het internet dat niet toegankelijk is via normale zoekmachines.

Nederlands paspoort 600 euro
Eén van de conclusies is dat een Nederlands paspoort eenvoudig te koop is op ondergrondse internet marktplaatsen voor slechts 600 euro. Daarnaast bieden criminelen ook pakketten aan. Zo koop je een Nederlands paspoort en rijbewijs voor 700 euro en ben je voor 800 euro in het bezit van een compleet pakket, bestaande uit een Nederlandse ID-kaart, paspoort en rijbewijs.

Cannabis meest verhandeld
Uit het onderzoek van Trend Micro blijkt daarnaast dat cannabis het meest wordt verhandeld op de ondergrondse marktplaatsen. Farmaceutische producten zoals Ritalin en Xanax staan op de tweede plaats, gevolgd door hard drugs als MDMA, LSD en heroïne. Ook illegale videogames en online accounts zijn populaire handelswaren.

Russisch tweede taal
Opvallend is dat het Russisch, na het Engels, de meest gebruikte taal is op het Deep Web. Zaken als Bitcoins zullen er naar verwachting in de toekomst voor zorgen dat het Deep Web zich nog verder ontwikkelt en dat er steeds grotere marktplaatsen gaan ontstaan.

Alle informatie lees je in het speciale Deep Web Report van Trend Micro.