TREND MICRO-RAPPORT CYBERCRIME 2014: ONLINE BANKIEREN KWETSBAAR EN RANSOMWARE GROTER RISICO

Vianen, 26 februari 2015Trend Micro, specialist in beveiligingssoftware, presenteert zijn jaarlijkse security roundup report met de belangrijkste wereldwijde trends van 2014 op het gebied van cybersecurity. De cyberaanval tegen Sony was één van de grootste aanvallen, waarbij meer dan 100 terabytes aan data werd blootgelegd en er 100 miljoen dollar aan schade is toegebracht. Het onderzoeksrapport Magnified Losses, Amplified Need for Cyber-Attack Preparedness laat daarnaast zien dat Nederland behoort tot de tien landen wereldwijd met het hoogste aantal botnet C&C-servers.

Nederlandse resultaten
Analyse van lokale gegevens laat zien dat er in Nederland tussen de 80 tot 220 computers per maand worden besmet door malware die zich richt op online bankieren. Als het gaat om besmettingsgevallen door ransomware, valt op dat in Europa Turkije, Duitsland en Frankrijk het hoogst scoren als het gaat om het aantal besmette computers per maand. Turkije laat uitschieters zien tot meer dan 550 besmettingen per maand. Nederland scoort hierop met 20 tot 40 besmettingen per maand relatief laag. Verder blijkt uit het rapport dat Nederland in de top 10 van landen staat met de meeste Command and Control (C&C)-servers die gerelateerd zijn aan botnet-activiteiten. Dit wil niet zeggen dat de aanvallers ook opereren vanuit die landen, aangezien de C&C-servers van afstand kunnen worden beheerd.
 

Top 10 malware in Nederland

 1. JS_URYLINK.A
 2. BAT_VOBFUS.SM
 3. TROJ_ASPROX.BA
 4. BKDR_RDHOT.A
 5. TROJ_IFRAMER.KE
 6. TROJ_FAKEAV.BMC
 7. TROJ_MDROP.PR
 8. TROJ_DYER.BMC
 9. TROJ_EMOTET.VJA
 10. BAT_QHOST.A
   

Wereldwijde bevindingen
Uit het rapport komen de volgende belangrijke trends naar voren:

“Het afgelopen jaar was ongekend in termen van omvang en type cyberaanvallen wereldwijd”, zegt Tonny Roelofs, Country Manager van Trend Micro Nederland. “Point-of-Sale en mobiel bankieren waren populaire doelwitten van cybercriminelen. En ook dit jaar zal de dreiging op deze gebieden niet minder worden. Integendeel. We verwachten meer ernstige dreigingen gericht op online bankieren en andere financiële dreigingen.”

Het volledige rapport “Magnified Losses, Amplified Need for Cyber-Attack Preparedness” is hier te downloaden.