Trend Micro brengt internetbedreigingen 2012 in kaart

Meer geraffineerde aanvallen door opkomst mobiel en cloud computing

Tags: #cybercriminaliteit #cloud #BYOD #mobilesecurity #privacy #virtualisatie

 

Vianen, 15 december 2011 - In het nieuwe jaar zal cybercriminaliteit nog geraffineerder zijn door een verschuiving van focus op pc, naar focus op mobiel en cloud computing. IT-managers zullen daardoor gedwongen worden meer nadruk te leggen op de beveiliging van data in plaats van alleen het beveiligen van systemen. Dit blijkt uit het rapport van Trend Micro over voorspellingen betreffende internetbedreigingen voor 2012. Het onderzoek richt zich op vier gebieden: belangrijke IT-trends, het cybercrime-landschap, datalekken en datadiefstal.

Beveiligen van de fysieke, virtuele en cloud-gebaseerde systemen
De komst van virtuele machines (VM's) en cloud computing-diensten is voor cybercriminelen geen reden om geen gebruik meer te maken van meer conventionele aanvallen. Deze zullen dus blijven bestaan, ook in nieuwe omgevingen. Virtuele- en cloud-platformen zijn net zo eenvoudig aan te vallen, maar moeilijker te beschermen. Hier ligt dus een grote uitdaging voor IT-beheerders om bedrijfskritische data ook in virtuele- en cloud-omgevingen veilig te stellen.

BYOD
Het Bring Your Own Device-principe is niet meer weg te denken uit de huidige maatschappij. De kans op dataverlies is hier veel groter doordat bedrijfsgegevens worden opgeslagen en toegankelijk zijn op verschillende, persoonlijke apparaten.

Mobiele apps
Bedreigingen op mobiele platformen komen meestal voor in de vorm van kwaadaardige apps. Trend Micro verwacht dat cybercriminelen zich daarentegen ook meer gaan richten op meer legitieme apps. Zwakke plekken en fouten in de coderingen kunnen leiden tot diefstal van de data.

Hackersgroeperingen
Online groeperingen als 'Anonymous' en 'Lulzsec' kregen steeds meer bekendheid in 2011 omdat ze zich richtten op bedrijven en particulieren om diverse politieke redenen. Deze groepen worden in 2012 waarschijnlijk steeds actiever. Ze zullen steeds bedrevener worden in het binnendringen van organisaties en het omzeilen van de beveiligingsmaatregelen van IT-professionals en wetshandhavers.

Herdefiniëring privacy
Jonge mensen op sociale netwerksites hebben een andere houding ten opzichte van het beschermen en delen van informatie dan oudere generaties. Ze delen veel meer persoonlijke informatie en vaak met een grotere groep dan alleen hun vrienden. Privacy is voor deze generatie veel minder een issue, dit is een ideaal vooruitzicht voor cybercriminelen.